U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Mijn vrouw Gerda en ik hebben al jaren een mooi plekje ten oosten van de stad Groningen. Onze kinderen zijn er opgegroeid. Denk je uiteindelijk ook de woning in orde te hebben en wil je alleen maar leuke dingen doen, ontstaan er spontaan scheuren in de muren van onze woning. Eerst kleine haarscheurtjes, maar na verloop van tijd werden deze steeds breder. Ons kleinzoontje probeert met pleisters de scheuren “weg te werken” en vraagt vertwijfelt: “Kunnen wij nog wel komen logeren oma?” Wij zien op verschillende plekken ook steeds meer scheuren ontstaan. Deze breuken versnellen het verouderingsproces van onze woning en ontwricht ook nog eens ons veilig plekje. 

Dit was de periode na de aardbeving in Huizinge tot medio 2014. In dat jaar en op advies van onze zoon hebben wij toch maar een melding gedaan van schade als gevolg van gaswinning. 

De gehele procedure in de doolhof van instanties is geschiedenis. In onze situatie bleek sloop/nieuwbouw de enige optie. Tijdens het proces van voorbereiding naar realisatie liepen de emoties soms hoog op. Vooral uit frustratie omdat de route van onderzoek, advies en toetsing zo verschrikkelijk lang moest duren. Ook het vertrouwen in de verantwoordelijke instanties werd aardig op de proef gesteld. Door afkeuringen kregen wij het gevoel dat we niet werden begrepen. Daarnaast bemerkten wij angst omdat we onvoldoende zicht hadden op een rechtvaardige oplossing. Ook bezorgdheid of de keuzes rond de bouw wel goed uitpakten versterkte de angst.  Dat leidde weer tot onzekerheid en boosheid. Ik heb in die afgelopen jaren daardoor geregeld stress gekend of de schade wel optimaal was verhaald. Maar door ons relativeringsvermogen en door steeds weer oog te houden voor het uiteindelijke doel, wisten wij de positieve energie te behouden. 

 Nu 4 jaar later is er zicht op nieuwbouw. In de zomer van 2018 start de daadwerkelijke bouwfase voor een nieuw huis op dezelfde locatie. Gelukkig is het bouwvlak groot genoeg om eerst naast onze beschadigde woning te bouwen alvorens te slopen.  De sloop kan daarmee worden uitgesteld totdat we in de nieuwe woning zitten. 

Wij hebben de regie over het hele proces met een vooraf overeengekomen schadebudget. Hopen daarmee dat het nieuwe huis ook weer ons eigen plekje wordt. Maar bovenal ons veilige stekkie voor de familie. En niet te vergeten voor onze kleinkinderen om te komen logeren.

Deze ervaring in de wirwar van te nemen hobbels in procedures en regelgeving is dus bij mij “gesneden koek”. Ik kan mij dan ook goed inleven en handelen in een vergelijkbare situatie. Misschien herken jij de informatie in hulp voor wie en ben jij niet in staat om met de juiste argumenten het optimale resultaten te behalen en zoek jij de verbinding met een vertrouwenspersoon om te helpen. 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?